Ο δεκάλογος της επιτυχίας στην αισθητική χειρουργική

Αρκετή συζήτηση γίνεται κατά καιρούς για άσχημα αποτελέσματα από επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής

Ποτέ ένα καλό αποτέλεσμα δεν θα συζητηθεί τόσο πολύ όσο ένα κακό. Τι και αν χιλιάδες ή εκατομμύρια άνθρωποι ευεργετήθηκαν σε κάποιο αισθητικό τους πρόβλημα;
Εκείνα που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη είναι εκείνα τα λίγα, τα άσχημα αποτελέσματα

Παραμορφωμένα πρόσωπα παρουσιάζονται στην τηλεόραση, συνοδευόμενα από πλήθος συζητήσεων. Στο τέλος όλα περνούν, κανείς δε θυμάται τα αίτια και μένει μόνο ένα, η εικόνα 

Μία εικόνα πού αποπροσανατολίζει τον κόσμο και τον κάνει να πέφτει πιο εύκολα θύμα στις παγίδες που έχουν στηθεί για αυτόν ή τον φοβίζει τόσο που τον κάνει να απέχει από διαδικασίες που εφαρμοζόμενες σωστά θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν.

Για τα άσχημα αποτελέσματα ποτέ δεν ευθύνεται η Πλαστική Χειρουργική. Ευθύνεται η κακή εφαρμογή της. Η επιστήμη έχει μελετήσει σε βάθος χρόνου και έχει τις δικλίδες ασφαλείας που εγγυώνται την επιτυχία. Η τήρηση των κανόνων θα μας δια σφαλίσει ότι οι επιθυμίες μας θα πραγματοποι ηθούν. Στο μυαλό κάθε ατόμου που σκέπτεται μία αι σθητική επέμβαση, θα πρέπει να βρίσκονται οι δέκα βασικοί κανόνες πού θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Ας τους αναφέρουμε:

1. Να έχουμε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα 

Πολλά άτομα προσέρχονται στον Πλαστικό Χειρουργό χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Είναι σημαντικό, κάθε άτομο που πρόκειται να δεχθεί μία αισθητική χειρουργική επέμβαση, να έχει συνειδητοποιήσει, τι ακριβώς θέλει να κάνει και να έχει προετοιμασθεί ψυχικά γι’ αυτό. Διαφορετικά όσο καλή τεχνικά και αν είναι η επέμβαση, το άτομο αυτό θα υποστεί μια μεγάλη κρίση ταυτότητας και δε θα ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα.

2. Σωστή επιλογή ιατρού

Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί πολύ καλού επιπέδου Πλαστικοί Χειρουργοί. Μπορώ να δια βεβαιώσω ότι στην Ελλάδα το επίπεδο της Αισθητικής Χειρουργικής είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. 
Παρ’ όλα αυτά πολλά άτομα συνηθί ζουν για τέτοιου είδους επεμβάσεις να απευθύνονται σε γιατρούς που δεν είναι Πλαστικοί Χειρουργοί και συχνά ούτε καν ιατροί. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί μη Πλαστικοί Χειρουργοί που δε διστάζουν να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχου από την πολιτεία.
Καλό είναι κάθε άτομο που θέλει να υποβληθεί σε τέτοια διαδικασία να παίρνει πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, για τον ιατρό στον οποίο θα απευθυνθεί.

3. Αντικειμενική και πλήρης ενημέρωση από τον ιατρό 

Τυχαίνει πολλές φορές σε κάποιο άτομο να έχει γίνει μία άριστη τεχνικά επέμβαση και όμως αυτό να είναι δυσαρεστημένο. Αυτό συμβαίνει γιατί ή δεν έχει ενημερωθεί σωστά ή δεν ήθελε να ενημερωθεί σωστά (δηλαδή κατά την ενημέρωση άκουγε αυτά που θα ήθελε να ακούσει και όχι την πραγματικότητα)

Πιστεύω ότι η σωστή ενημέρωση είναι σημαντικότατη. Δεν θεωρώ υπερβολικό να πω ότι η μισή επιτυχία μίας επέμβασης εξαρτάται από τη σωστή ενημέρωση ή γενικότερα από την καλή συνεννόηση προ του χειρουργείου.

4. Να αποφεύγεται η ημιμάθεια σε συνδυασμό με ισχυρή γνώμη και απαίτηση από πλευράς του ατόμου που θα δεχθεί την επέμβαση

Πολλά άτομα έχουν λάβει αρκετή ενημέρωση από περιοδικά ή άλλα ΜΜΕ περί Πλαστικής Χειρουργικής. Προσερχόμενα στον ιατρό θεωρούν ότι γνωρίζουν τα πάντα και επομένως εκφράζουν ισχυρή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επέμβαση

Έτσι όχι μόνο αγνοούν την άποψη του ιατρού αλλά τον πιέζουν να ενεργή σει αντίθετα από την δική του γνώμη.

5. Να αποφεύγεται ο παρορμητισμός της στιγμής ή προτροπή από τρίτους 

Συχνά μία περίοδος απογοήτευσης συνοδεύεται από την ανάγκη να αλλάξουμε κάτι επάνω μας. Πολλά άτομα δεν αρκούνται στο να αλλάξουν κά ποιο ρούχο ή χτένισμα, αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε πιο ριζικές αλλαγές όχι όμως με ώριμη σκέψη αλλά λόγω στιγμιαίου παρορμητισμού.
Άλλες φορές σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο επηρεάζονται πολύ εύκολα από γνώμες άλλων για τις οποίες όμως αργότερα μετανιώνουν. Ιδιαίτερα επηρεάζονται από το άτομο με το οποίο συνδέονται αισθηματικά.
Κάθε αλλαγή που κάνουμε επάνω μας πρέπει να γίνεται επειδή έτσι αρέσει σε εμάς και όχι για να αρέσουμε σε οποιονδήποτε άλλον.

6. Σωστά εφαρμοσμένη επέμβαση.

Κάποιες φορές λόγω λανθασμένης επιλογής χειρουργικής τεχνικής ή ελλειπών γνώσεων του ιατρού, μπορεί το αποτέλεσμα της επέμβασης να μην είναι ικανοποιητικό.

Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι στη χώρα μας, το επίπεδο της Πλαστικής και ιδιαίτερα της Αισθητικής Χειρουργικής είναι στα καλύτερα ευρωπαϊκά επίπεδα και επομένως εάν επιλεγεί ένας κατάλληλος ιατρός (υπάρχουν πάρα πολλοί Πλαστικοί Χειρουργοί υψηλού επιπέδου στη χώρα μας), μπορεί κανείς να διασφαλίσει ένα καλό αποτέλεσμα.

7. Να αποφεύγεται η επέμβαση υπό κακές συνθήκες ή με ακατάλληλα υλικά για οικονομία χρημάτων.

Είναι λογικό ότι οι ασφαλείς συνθήκες χειρουργείου ή νοσηλείας κοστίζουν περισσότερο από τις μη ασφαλείς. Είναι απαραίτητο όλες οι επεμβάσεις εκτός από τις πολύ απλές, να γίνονται σε κατάλληλα οργανωμένους χώρους και όχι σε συνθήκες ιατρείου 

Μία κλινική ακόμη και αν δεν έχει πολυτέλεια είναι πολύ ασφαλέστερη από τον χώρο του ιατρείου. Όλα τα περιστατικά, ιδιαίτερα λιποαναρρόφησης, που στο παρελθόν είχαν κακή έκβαση, είχαν γίνει σε μη οργανωμένους χώρους.