Ρόδι, το ελιξίριο της υγείας και της ομορφιάς

Σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας και της αιωνιότητας, το ρόδι είναι γνωστό και για τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες του. Μάθετε ποιες είναι για να τις επωφεληθείτε!

Από την αρχαιότητα, το ρόδι με το υπέροχο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση, έχει μία περίοπτη θέση στην ιστορία των πολιτισμών. Πολλοί θεωρούσαν ότι είχε θεραπευτικές και απόκρυφες δυνάμεις. Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι ο χυμός του χάριζε αθανασία. Το ίδιο και οι Βαβυλώνιοι. Η ροδιά ήταν αφιερωμένη στην Ήρα, είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να την κρατήσει, αναφέρεται ως το αγαπημένο των θεών και σύμφωνα με μία εκδοχή, ρόδι πρόσφερε η Εύα στον Αδάμ για να τον δελεάσει.

Με τη βοτανική ονομασία Punica Granatum, το ρόδι κατάγεται από την Περσία και είναι ένα από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν. Ανακαλύπτοντας τη μοναδική δύναμη του, το χρησιμοποιούσαν για να γιατρέψουν αρρώστιες και για να αντιμετωπίσουν παθήσεις. Πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών, σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό και η επιστήμη επιβεβαιώνει τα πολλά οφέλη του.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C , E και φυλλικό οξύ, σίδηρο και κάλιο, φυτικές ίνες, ταννίνες και πολυφαινόλες. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι έως και τρεις φορές περισσότερη από του πράσινου τσαγιού. Έχει αντικαρκινική δράση στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη, του στήθους και του δέρματος, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ρίχνει την αρτηριακή πίεση προλαμβάνοντας καρδιαγγειακά νοσήματα. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, αυξάνει τη γονιμότητα και καταπολεμά τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και βελτιώνει τα προβλήματα στύσης. Συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, των φλεγμονών και του ιού του έρπητα, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και έχει ακόμα αντιμικροβιακή, στυπτική και αντιγηραντική δράση καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων του δέρματος. Για αυτό και συχνά χρησιμοποιείτε ως βασικό συστατικό σε καλλυντικές κρέμες
Τώρα λοιπόν που είναι περισσότερο η εποχή του, αξίζει να επωφεληθείτε τις θαυμαστές διατροφικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του. Προμηθευτείτε έναν αποχυμωτή (τον καλύτερο, που τον έκανα δώρο στον εαυτό μου, τον βρήκα στην Zumex, Λ. Ποσειδώνος 50, τηλ: 2109851077), στύψτε και πιείτε το χυμό του ή/και προσθέστε τους σπόρους στις συνταγές σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*